LjepotaSavjeti

Je li bolje prati kosu hladnom vodom?

Kosa ili zamrznuti – ništa od ovoga nije ugodno. Pranje kose pretoplom ili prehladnom vodom može biti štetno. Može dovesti do opadanja kose, friziranja, suhoće i tuposti. Dakle, koja je prava temperatura za pranje kose? Šta je bolje – topla ili hladna voda? Pomaknite se prema dolje kako biste saznali šta je najbolje za vašu kosu.

Zašto je temperatura vode bitna za pranje kose

Temperatura vode može oštetiti ili oštetiti kosu. Vrlo topla voda može ukloniti prirodnu vlagu kose, čineći je suhom, dosadnom i kovrčavom. Osim što vas smrzava i zadaje vam glavobolju, vrlo hladna voda čini kosu lomljivom, suhom i dosadnom.

Zašto onda neki više vole pranje kose toplom vodom, dok drugi jamče za hladnu vodu? Pa, oboje imaju svoje prednosti i nedostatke. Saznajte više o tome u sljedećem odjeljku.

Šta topla voda čini vašoj kosi

Vanjski sloj kose je kutikula – napravljena od mrtvih ćelija koje se preklapaju i štite osovinu kose ( 1 ). Kada operete kosu toplom ili toplom vodom, zanoktice se otvaraju. To pomaže ukloniti zarobljenu prljavštinu, prašinu, ulje i znoj iz kose. Ali to ima i lošu stranu. Pranje kose vrućom vodom uzrokuje oticanje vlasi kose ili kovrčavu kosu.

Šta hladna voda čini vašoj kosi

Hladna voda zatvara zanoktice kose i pomaže u smanjenju kovrča. Osim ako zanoktice nisu otvorene, voda ne može prodrijeti u kosu i ukloniti neželjeno ulje, prljavštinu i znoj. Zbog toga će vam kosa biti gruba i masna, čak i nakon pranja. Međutim, previše hladna voda može učiniti vašu kosu dosadnom i beživotnom.

Ispiranje hladnom vodom odlično je za vašu kosu iz sljedećih razloga.

Prednosti hladne vode za pranje kose

  • Smanjuje kovrčanje
  • Dodaje sjaj
  • Pomaže u uklanjanju peruti
  • Poboljšava cirkulaciju krvi u tjemenu
  • Pomaže u zadržavanju prirodne vlažnosti kose

No, je li topla voda dobra za vašu kosu? Da! Evo prednosti pranja kose toplom ili toplom vodom.

Prednosti tople vode za pranje kose

  • Uklanja višak ulja
  • Uklanja prljavštinu i prašinu
  • Čisti vlasište
  • Sprječava infekciju vlasišta
  • Čisti nakupine proizvoda

Dakle, šta biste trebali koristiti – toplu ili hladnu vodu? Pa, trik se sastoji u tome da znate kada koristiti toplu i hladnu vodu za pranje kose. Pomaknite se prema dolje da znate kako oprati kosu toplom i hladnom vodom bez oštećenja.

Najbolji način pranja kose

Najbolji način pranja kose je da je operete toplom ili toplom vodom i koristite hladnu vodu za završno ispiranje.

Čišćenje kose dobrim šamponom i toplom vodom pomaže pri otvaranju vlasi kose i uklanjanju nečistoća. Takođe priprema kosu da upije regeneratore i zadrži vlagu. Nakon što isperete regenerator toplom vodom, za hladno ispiranje upotrijebite hladnu vodu. To će pomoći u zatvaranju zanoktica i sprječavanju kovrča.

Sada se postavlja pitanje može li neko koristiti hladnu vodu za pranje kose? Saznajmo!

 Treba li prati kosu hladnom vodom?

Operite kosu hladnom vodom ako nemate temperaturu, kašalj i prehladu te sinusitis. Izbjegavajte pranje kose hladnom vodom ako boravite u vrlo hladnoj klimi. Zagrijte vodu na sobnu temperaturu za posljednje ispiranje.

Završne misli

Pranje kose hladnom vodom nije bolje nego pranje toplom ili toplom vodom. Ali za razliku od tople vode, hladna voda ne stvara kovrčavost. Koristite toplu vodu za čišćenje i hladnu vodu za završno ispiranje. Ovo je idealan način da iskoristite temperaturu vode u svoju korist i da vaša kosa ostane sjajna i zdrava.

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button

Adblock Detektovan

Molimo isključite Adblock da nastavite.