LjepotaZdravlje

Kako vitamin F djeluje na vašu kožu?

Rječnik njege kože razvija se jednako brzo kao i jezik društvenih medija. Ne bismo imali ništa protiv da kupite knjigu za samopomoć kako biste bili u toku! Najnoviji dodatak ovom rječniku je vitamin F za kožu. 

Kad smo čuli da je vitamin F oživio u svijetu ljepote, nismo mogli ne primijetiti. Naše majke su sigurno učinile sjajan posao poučavajući nas važnosti vitamina za naše opće dobro. Međutim, vitamin F je nešto što nas je zateklo nesvjesno.

Šta je vitamin F?

Vitamin F nije tako nov kao što smo mislili. Tamo je od 1950 -ih, a F označava mast.

Vitamin F se odnosi na kombinaciju dvije esencijalne masne kiseline, naime linolne kiseline (LA) i alfa-linolenske kiseline (ALA). Dok je prvi poznatiji kao Omega-6, drugi se naziva i Omega-3. Budući da tijelo ne može proizvesti ove hranjive tvari, one se nazivaju esencijalne masne kiseline.

Ove masne kiseline su ključne za rast mozga, vid i druge tjelesne funkcije. Ima ih u izobilju u biljnim uljima poput ulja soje, masline, kukuruza i lanenog sjemena. LA i ALA se takođe nalaze u orašastim plodovima i sjemenkama, uključujući sjemenke suncokreta, orahe, orahe i bademe.

Zašto je vašoj koži potreban vitamin F?

1. Može poboljšati funkciju barijere kože

Koža ima više slojeva. Funkcija najudaljenijeg sloja je zaštita kože od zagađivača okoliša i patogena. Ovaj sloj se naziva i kožna barijera . Esencijalne masne kiseline su gradivni blokovi kože i pomažu u zacjeljivanju rana, posjekotina i čireva. Osim toga, ove masne kiseline pomažu poboljšati barijernu funkciju kože i pomažu u njenom oporavku.

2. Može obnoviti vlažnost kože

LA je glavna komponenta ceramida, koji su voštane tvari u ljudskom sebumu. LA pomaže u podmazivanju i vlaženju površine kože. Kada koža ne proizvodi dovoljno sebuma, može se osušiti i dehidrirati.

3. Može pomoći u borbi protiv akni

Studije su otkrile da masne kiseline mogu smanjiti akne. Budući da su masne kiseline esencijalne za zdravu staničnu funkciju, mogu pomoći u obnavljanju oštećenja.

Međutim, možda ćete se htjeti posavjetovati s dermatologom prije upotrebe vitamina F za liječenje akni. Vitamin možda nije učinkovit na masnoj koži, a umjesto toga može dovesti do pojave žuljeva i mrlja.

4. Može liječiti upalna stanja kože

LA može pomoći u smanjenju znakova starenja kože, uključujući bore ili fine linije. Međutim, u tom smislu je potrebno više istraživanja.

6. Može zaštititi od sunčevog zračenja

Prekomjerno izlaganje sunčevim ultraljubičastim zrakama može uzrokovati opekotine od sunca. Studije na životinjama pokazale su da omega-3 masne kiseline mogu pomoći u smanjenju štetnih učinaka ultraljubičastog zračenja. Masne kiseline također mogu smanjiti rizik od raka kože. Vitamin F, koji je bogat izvor ovih esencijalnih masnih kiselina, mogao bi pomoći u tom pogledu.

Ovo su potencijalne koristi vitamina F za kožu. U sljedećem odjeljku ćemo vidjeti kako ga pravilno koristiti.

Kako koristiti vitamin F za kožu?

Iako se vitamin F uglavnom preporučuje za upotrebu na suhoj ili starijoj koži, djelotvoran je na gotovo svim tipovima kože. Budući da je bitan sastojak kože, možete ga koristiti dva puta dnevno kako biste doživjeli maksimalnu korist.

Možete odabrati niz ulja, krema i seruma koji sadrže vitamin F. Možete koristiti i čista ulja koja sadrže samo omega-3 i omega-6 masne kiseline. Predlažemo da počnete polako. Koristite ga jednom dnevno da vidite kako vaša koža reagira na njega. U skladu s tim možete podesiti frekvenciju.

No, uzrokuje li vitamin F neke ozbiljne nuspojave? Važno je biti svjestan prije nego što obavite kupovinu.

Nuspojave korištenja vitamina F

Vitamin F nema dokazane nuspojave. Međutim, snažno se savjetuje da prije nego što ovaj proizvod dodate svom režimu njege kože napravite patch test. Ako nema reakcije, možete koristiti vitamin F ujutro i navečer ili prema uputama.

Ako proizvod sadrži druge aktivne sastojke poput vitamina C ili retinola, trebali biste biti oprezniji. Na primjer, retinol je najprikladniji za upotrebu prije spavanja i ne smije se koristiti svakodnevno. Za više informacija o ovom pitanju možete se obratiti svom dermatologu.

Zaključak

Kako sve više stručnjaka izgovara glas o dobrim mastima, došlo je do promjene u percepciji javnosti. Vitamin F, koji je kombinacija esencijalnih masnih kiselina, jedan je od takvih primjera. Ove masti mogu biti ulaz u mladalačku, meku i podatnu kožu. Počnite uključivati ​​vitamin F u svoju rutinu njege kože već danas da biste što prije dobili željene rezultate.

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button

Adblock Detektovan

Molimo isključite Adblock da nastavite.