SavjetiZdravlje

Kako zaštititi kosu tokom spavanja

Za većinu ljudi zdravlje kose jednako je važno kao i bilo koji drugi dio njihova tijela. Zbog jedinstvenih svojstava ljudske kose, neizbježno će pretrpjeti oštećenja ako izbjegavate njegu.

Kosa se sastoji od tri sloja, uključujući korteks, zanokticu i medulu. Kompleks ćelijske membrane veže ga zajedno, poput ljepila koje drži ćelije kose.

Obično je svakodnevno opadanje kose sasvim normalno. Mnogi unutrašnji i vanjski faktori mogu utjecati na to koliko kose izgubite u toku dana. Ciklus rasta kose sastoji se od više faza, tokom kojih je kosa prolazi kroz mnoge promjene. Važno je znati kako kosu trebate nositi u krevetu kako se ne bi lako lomila.

Iako sam ovaj ciklus možda nije pod vašom kontrolom, postoji nekoliko vanjskih faktora koji mogu utjecati na to da li ćete osipati kosu. Primjer ovoga je kako spavate s kosom bez pretjeranog stresa. Trebali biste znati najbolji način nošenja kose u krevet kako biste spriječili pucanje.

10 načina da zaštitite kosu tokom spavanja

1. Izbjegavajte vlažnu kosu prije spavanja

Krhkost kose se povećava kada je mokra. Ako imate običaj prati kosu noću , morate znati kako oblikovati mokru kosu prije odlaska u krevet. Proteinske veze u vašoj kosi su slabije kada su pramenovi vlažni, što ih čini sklonijim istezanju i lomljenju.

Dakle, postavlja se pitanje šta učiniti s mokrom kosom prije spavanja?

Evo kako spavati s mokrom kosom bez oštećenja – osušite kosu ručnikom od mikrovlakana kako biste uklonili višak vode. Umjesto četke, prstima uklonite sve čvorove i zaplete. Ovo je najbolji način za spavanje s dugom kosom bez rizika od pucanja i oštećenja.

2. Koristite ulje za kosu

Nanošenjem ulja za kosu na kosu i tjeme možete im dati zdravu dozu hrane. Na ovaj ćete način moći zaštititi kosu i tijekom spavanja jer ulja imaju tendenciju ukrotiti suhoću i smanjiti trenje između niti kose. Ovo može uvelike spriječiti neželjeni gubitak kose.

3. Koristite svilenu jastučnicu

Pitate se šta učiniti s dugom kosom dok spavate? Duga kosa je sklonija oštećenju i lomljenju, što može biti posljedica trenja. Ako ste se pitali kako spavati s dugom kosom kako biste izbjegli oštećenja, tada je svilena jastučnica odgovor na vaše pitanje.

Sastav tkanine od svile omogućava vašoj kosi da lako klizi po njoj, a da je ne učini grubom ili lomljivom. Spavanje na pamučnim jastučnicama jedan je od vodećih uzroka ispucalih vrhova i suhe kose.

4. Za spavanje koristite svilenu kapu za kosu

Nošenje takve kape za spavanje za kosu osigurava da je vaša kosa potpuno sigurna u njoj. Nadalje, sprječava zapetljavanje kose i smanjuje količinu trenja između niti.

Stoga biste trebali uložiti u kvalitetnu kapu za kosu za spavanje koja može spriječiti pucanje i pucanje vrhova.

5. Uklonite proizvode za kosu

Zaista je važno ukloniti sav pribor za kosu i ekstenzije prije nego što se ušuškate u krevet. U idealnom slučaju, trebali biste odabrati udobne frizure za spavanje i pustiti kosu da ostane bez svega što bi moglo povećati razinu suhoće i lomljenja. Najbolji način da zaštitite kosu dok spavate je ukloniti sve kopče, kravate i uski pribor koji se potencijalno mogu zaplesti u kosu.

6. Treba li vezati kosu dok spavate? Definitivno Da!

Pitanje koje često imate o svojoj kosi moglo bi biti – je li bolje spavati s kosom gore ili dolje? Vezanje kose u opuštenu pletenicu ili punđu sprječava njeno zapetljanje dok spavate. Također sprječava lom koji može nastati kasnije kada pokušate ublažiti te zaplete.

7. Izbjegavajte metalne ili gumene trakice

Zaista je važno obratiti pažnju na to kako vežete kosu dok spavate noću. Korištenje trakice od plastike ili gume ili onih koje imaju metalnu kopču ne samo da doprinosi stvaranju grebena u kosi, već također uzrokuje trenje, što dovodi do loma.

Umjesto toga, odaberite slatke frizure za krevet koristeći svilene pramenove za kosu koji će vašu kosu držati sigurnom noću.

8. Izbjegavajte suhu prostoriju

Suhoća ne samo da utječe na vašu kožu, već i nanosi pustoš vašoj kosi. Osim istraživanja frizura pred spavanje i načina nošenja kose u krevet, trebali biste osigurati i da vaša soba nije previše suha te isključiti grijač prije nego što zadrijemate.

9. Češljajte kosu

Baš kao i zubi, i vaša kosa zahtijeva malo njege prije nego što zaspite. Dok birate frizure za spavanje, isperite svoje pramenove češljem ili četkom – ali neka to bude minimalno.

10. Dodajte malo vlage

Baš kao i vaša koža, čak i vašoj kosi treba dovoljno vlage da ostane nahranjena i regenerirana. Spavanje s regeneratorom u kosi jedan je od načina da pomognete kosi da postigne nivo vlage koji joj je potreban za održavanje zdravlja. No, pazite da koristite masku za kosu napravljenu za ovu namjenu jer nisu svi balzami prikladni za nanošenje preko noći.

Sada kada znate kako možete zaštititi kosu noću, provjerit ćemo neke načine kako je sigurno vezati.

Kako vezati kosu noću kako biste spriječili gubitak kose

Postoji nekoliko frizura koje možete nositi u krevet koje sprječavaju oštećenja i lomljenje.

Možete isprobati neke jednostavne, ali zaštitne frizure za spavanje:

  • Pokušajte spavati u pletenicama kako biste sljedećeg jutra dobili valovitu kosu. Probudit ćete nekoliko talasa u kosi, pa ih na taj način možete zaštititi od lomljenja tokom noći.
  • Možda ste se često pitali – je li loše spavati s kosom u punđi? Sve dok pravite raspuštenu punđu s kosom i vežete je svilenim pramenom, to je siguran način za oblikovanje kose za spavanje.
  • Drugi način vježbanja pletenja kose prije spavanja je uvijanje dva dijela kose zajedno tako da izgledaju poput užeta. Učvrstite pletene pletenice svilenim trakicama kako bi ostale na mjestu.

Bez obzira odlučite li se uviti kosu prije spavanja ili spavati s podignutom kosom, ove će frizure zasigurno osigurati vašu kosu na pravi način.

Zaključak

Važno je razumjeti kako zaštititi kosu dok spavate jer zanemarivanje zdravlja vaše kose može uzrokovati pucanje i opadanje kose. Možete slijediti ove prakse kako biste osigurali optimalnu njegu kose. Također, napravite ove jednostavne frizure prije spavanja kako biste kosi dali pravi sjaj i pomogli joj da ostane u formi.

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button

Adblock Detektovan

Molimo isključite Adblock da nastavite.