Zdravlje

Zdravstvene prednosti hurmi

Šta su datule ili hurme?

Hurme su voće koje potječe od palme hurme, koja je porijeklom sa Bliskog istoka, iako se danas uzgajaju i na Mediteranu, u Aziji, SAD-u i Meksiku.

Hurme rastu u velikim grozdovima koji vise sa vrhova ovih palmi. Kako sazrijevaju, njihova kožica postaje smeđa i naborana jer sve više vlage napušta plod. Tada se obično beru ručno, bilo tako što se neko penje uz dlan ili koristeći mehaničko podizanje.

Kada se uberu, podsjećaju na veliko smežurano grožđice. Unatoč izgledu, još uvijek sadrže malo vlage. Cijele hurme imaju košticu u sredini koju treba ukloniti prije jela, ili možete kupiti hurme bez koštica.

Sušene i svježe hurme su dostupne tokom cijele godine, ali svježe su najbolje između novembra i januara.

Postoji mnogo različitih sorti voća, ali medjool hurma je jedna od najpoznatijih, jer ima slađi i ljepljiviji okus i teksturu od ostalih.

Nutritivne prednosti hurmi

Porcija od 30g hurmi (sušenih) daje:

  • 81 kcal / 345KJ
  • 1,0 g proteina
  • 0,1 g masti
  • 20,4 g ugljenih hidrata
  • 20,4 g šećera
  • 1,6 g vlakana
  • 210mg kalijuma

Porcija od 30 g hurmi se računa kao jedna od vaših pet obroka dnevno.

Top 5 zdravstvenih prednosti hurmi

1. Bogat zaštitnim antioksidansima

Hurme su bogat izvor zaštitnih biljnih jedinjenja koja imaju antioksidativna svojstva. To uključuje polifenole, karotenoide i lignane, za koje se pokazalo da pomažu u upravljanju rizikom od hroničnih bolesti.

2. Može podržati zdravlje crijeva

Istraživanja vlakana nastavljaju podržavati njihovu važnu ulogu u zdravlju, od pomaganja u održavanju zdravog mikrobioma crijeva do smanjenja rizika od određenih dugoročnih zdravstvenih stanja.

Istraživanja iz 2015. godine otkrila su da konzumacija urme može smanjiti rak debelog crijeva zahvaljujući visokom sadržaju vlakana i polifenola, a potonji također imaju korisne antimikrobne prednosti.

3. Može podržati zdravlje kostiju

Hurme su izvor minerala pogodne za kosti uključujući fosfor, kalijum , kalcijum i magnezijum. Takođe su izvor vitamina K koji je neophodan za zdrave i jake kosti.

4. Može olakšati prirodni porođaj

Uključivanje hurmi u prehranu u posljednjih nekoliko sedmica trudnoće može potaknuti dilataciju grlića materice i smanjiti potrebu za induciranim porođajem . Takođe se smatra da pomažu u smanjenju dužine porođaja . Vjeruje se da spojevi u voću oponašaju efekte oksitocina, hormona uključenog u porođajne kontrakcije.

5. Može biti korisna zamjena za šećer

Sirup od urme je pasta koja se dobija mešanjem hurmi sa vodom. Sirup ima nizak glikemijski indeks(GI) i niži sadržaj fruktoze od većine drugih zaslađivača.

Da li su hurme sigurne za sve?

Neki ljudi mogu biti alergični na urme, a osim toga, spojevi koji se nazivaju sulfiti mogu, kod nekih osjetljivih osoba, uzrokovati alergijske simptome.

Blaga reakcija može uključivati ​​simptome kao što su svrab u ustima ili jeziku, kihanje ili curenje iz nosa. Ako osjetite ove simptome nakon jela hurme, razgovarajte sa svojim ljekarom opće prakse. Ako dođe do ozbiljnije anafilaktičke reakcije, odmah pozovite hitnu pomoć.

Slični članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button

Adblock Detektovan

Molimo isključite Adblock da nastavite.